Haber & Duyuru

Boğaziçi Üniversitesi’nde TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı desteğiyle insan elinin fonksiyonları ve yeteneklerinden hareketle Türkiye’de ilk denebilecek özelliklerde ‘’İnsansı Protez El’’ geliştirilmekte.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın liderliğinde ortopedi, cerrahi ve mekatronik gibi alanlarda uzman isimlerden oluşan bir ekip üç yıldır bu proje üzerinde çalışıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ‘Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi’ne ABD ve Japonya’dan patent aldı.

Dünyada ilk kez Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve ASC proteini mikroküreciklerinden oda sıcaklığında 30 gün dayanabilen aşı taşıyıcı teknolojisi Japonya ve ABD’den patent aldı.  Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören’in buluşunun Kuş Gribi ve Domuz Gribi gibi hastalıkların yanı sıra, Zika benzeri dünyayı sarsan yeni virüslere karşı da etkin olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Yolum, Türkiye’de teknoloji alanında başarı hikayeleri yaratan kadınları ortaya çıkarmak için yola çıkan Microsoft Türkiye’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ yarışmasında ‘’Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi Ödülü’ne layık görüldü.

Pınar Yolum, sosyal girişimcilik alanında başarılı bir çıkış yapan, evlere servis anne yemeği Mamame’nin ortaklarından biri olarak bu girişimin teknolojik altyapısına imza attı. Yolum aynı zamanda akademik dünya ve bilime dair haber ve yazıların yer aldığı Bolbilim.com sitesinin kuruculuğunu ve yazarlığını üstleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Zeytin Çekirdekleri Derneği ve Ayvalık Belediyesi işbirliği kapsamında Ayvalık’ta yaşayan kırılgan ailelerin 7-12 yaş grubundaki çocuklarıyla 2015 yazında başlayan proje ara vermeden devam ediyor.

2015 yazında pek çok kulüpten öğrenciler tarafından Ayvalık’ta başlatılan Yaz Okulu, yakın zamanda gerçekleştirilen ve aralarında Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de Zeytin Çekirdekleri’nin Chromas korosuyla birlikte verdiği konser; Ayvalık’ta gerçekleşen tiyatro gösterisi; Ayvalık’ta açılan fotoğraf sergisi gibi etkinliklerle ivme kazandı.

Boğaziçi, üniversite hayallerini süslüyordu. Onlar bu hayali gerçeğe dönüştürdüler ve şimdi de Boğaziçi Üniversitesi’nden bu yıl mezun olmaya hazırlanıyorlar. Çiçeği burnunda mezunlarımız Aybeniz Ece Çetin, Kerem Özal Portakal, Mustafa Sayıcı ve Süveyda Ece Çil, Boğaziçi’nin kendileri için ne anlama geldiğini, burada geçirdikleri benzersiz öğrencilik yıllarını ve geleceğe dair umutlarını anlatıyorlar…

Boğaziçi her zaman daha fazlasını öğrenmeye teşvik etti

Gerçek üniversite deneyimini sınav stresiyle değil, yaşam ve bilimi kucaklayarak yaşayın!

Boğaziçi Üniversitesi, BOUN101 programlarıyla liseli öğrencileri akademik yaşamla ve Boğaziçi kültürüyle tanışmaya davet ediyor.

Atölyeler; Boğaziçi Üniversitesi'nin Matematik, Fizik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sosyoloji, Ekonomi, Psikoloji, Yazılım gibi farklı disiplinlerde başarılı çalışmalara imza atmış, alanında öncü öğretim üyelerinin seçeceği bilimsel temalar etrafında şekilleniyor. Kısa akademik programlardan oluşan bu modüllerle öğrencilerin bilimsel merakı keşfetmeleri amaçlanıyor.

2002 yılından beri arama-kurtarma etmen simülasyonu kategorisinde RoboCup dünya yarışmalarına katılan Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT Takımı, RoboCup 2010’da dünya şampiyonu olmuştu. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın ve araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Okan Aşık’tan oluşan takım ‘’Arama Kurtarma Etmen Simülasyonu" liginde İran’dan birincilik madalyası ile döndü.

Yerel olmasına rağmen çok sayıda ülkeden yarışmacının katıldığı yarışmada Robot Futbolu, Servis Robotları, Arama Kurtarma Robotları gibi farklı kategoriler yarıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin BOUN101 Programları kapsamında düzenlediği yaz okulu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine lise öğrencilerini üniversite hayatı ile tanıştırıyor.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından lise öğrencileri için özel olarak tasarlanan “Üniversite Öncesi Yaz Okulu” programı fizikten moleküler biyolojiye, yaratıcı dramadan tarihin kuytu köşelerine lise öğrencilerini akademin yaşamın temel taşları ve eleştirel düşünceyle tanıştırmayı hedefliyor. Öğrencilere üniversite hayatına yönelik bilgi vermeyi amaçlayan ve gençlere deneyim edinme fırsatı tanıyan program, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından düzenleniyor ve büyük talep görüyor.