ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis Boğaziçi Üniversitesi’ni ziyaret etti: ‘’Yabancı dil öğrenmek hayatınızı değiştirir’’

Boğaziçi Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle 31 Ocak tarihinde düzenlenen ‘’Critical and Creative Thinking in The Classroom’’ başlıklı workshop kapsamında ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve ABD Büyükelçiliği Eğitim Ateşesi David Fay’i konuk etti. İngilizce dil eğitimi konusunda genç öğretmenlere tavsiyelerde bulunan Başkonsolos Davis, yabancı dil öğrenmenin insanın yaşamını değiştirdiğini ve farklı kültürlerle etkileşimde avantajlar sağladığını ifade etti.

Ziyareti kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı da makamında ziyaret eden Başkonsolos Jennifer L.Davis, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü’nün ev sahipliğinde düzenlenen workshop’ta bir konuşma yaparak etkinliğe katılan öğretmen grubuna seslendi.

Davis, konuşmasında yabancı dil eğitiminin farklı kültürlerle iletişim açısından önemli kapılar açtığını belirtti. Etkinliğe katılan öğretmenlere gençlere yabancı dil öğretirken yaratıcı ve yeni yöntemleri kullanmalarını tavsiye eden Başkonsolos, yeni bir dil öğrenmenin insanın hayatını değiştirdiğine inandığını söyledi. Davis, Türkiye’de özellikle iş dünyasında İngilizcenin yüzde 30 gibi bir oranda kullanıldığına dikkat çekerek global ekonomiyle entegre olmak için İngilizcenin gerekli olduğunu ifade etti.

Başkonsolos Davis, konuşmasında öğretmenlere seslenerek onlardan yaratıcı ve eleştirel düşünme konusunda gençleri teşvik etmelerini istedi ve gençlere yeni bir dil öğretirken o dilin yaşandığı kültürü anlama konusunda fırsatlar sunmalarının önemli olduğunu aktardı. Kendisinin de Türkçe öğrenirken yaratıcı yöntemler kullandığını aktaran Başkonsolos Jennifer L. Davis, Türkçe öğretmeninin tavsiyesi ile Türk dizileri izlediğini böylece günlük hayatta da Türk kültürünü daha iyi anladığını ifade etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gürel de İngilizce’nin bir dünya dili olarak öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını ve gençlerin İngilizce öğrenmeye daha fazla istek duyduğunu belirtti. Gürel, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce öğretiminin kalitesini artırmak yönünde öğretmen adaylarını en iyi şekilde yetiştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin ise Yabancı Diller Eğitimi bölümünün Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin en güçlü bölümlerinden biri olduğunu belirterek yaratıcı ve eleştirel düşüncenin yabancı dil eğitiminde önemli bir yeri olduğuna değindi ve sadece gelişmiş ülkelerin değil tüm dünya vatandaşlarının eğitim süreçlerinde yaratıcı ve eleştirel düşüncenin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Atay ise İngilizce hazırlık bölümünde görev yapan öğretmenlerin gençleri yarına hazırlamak ve dünya vatandaşı olarak donanımlı yetişmelerini sağlamak adına çok önemli bir görev üstlendiklerinin altını çizdi.

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Şebnem Yalçın’ın ‘’Is Creativity Overrated?’’ başlıklı sunumunun ardından workshop farklı oturumlarla devam etti. Etkinliğe İstanbul’un Beşiktaş, Sarıyer ve Kağıthane ilçelerinden seçilen devlet okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin yanı sıra; ABD tarafından programa bursiyer olarak dahil olan 13 Amerikalı eğitmene katılım sertifikaları verildi.