Boğaziçi, dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında

ABD merkezli US.NEWS’in hazırladığı önde gelen yükseköğretim kurumları derecelendirmeleri arasında gösterilen “Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2021” sıralaması açıklandı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin en iyisi olurken, dünyada da 197’nci sırada yer buldu. Boğaziçi Üniversitesi ayrıca fizik alanında dünyada 60’ncı sırada temsil edilerek geçen yılki konumunu korudu. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin son üç yıldır Türkiye’den ilk 200’e giren ve Türkiye’de birinci olan tek üniversite olduğunu belirterek ‘’ Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sırada yer alıyoruz’’ dedi.

US.NEWS, 2021 sıralamasında 86 ülkeden 1.500 yükseköğretim kurumunu, global-bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, konferans sayısı, toplam atıf, uluslararası işbirlikleri, yayımlanan kitap gibi 13 kritere göre değerlendirdi. Boğaziçi Üniversitesi, bu kriterler arasında farklı oranlarda yapılan analize gören 100 üzerinden 62.6 puan alarak dünyada 197’nci olurken, Türkiye’nin de en iyi üniversitesi oldu. Türkiye'den 46 yükseköğretim kurumu 2021 sıralamasında ilk 1.500'de yer buldu.

Fizik’te ilk 100’de

US.NEWS, genel puanın yanı sıra yaklaşık 40 alanda dünya üniversitelerinin sıralamalarını da yayımladı. Boğaziçi Üniversitesi, fizikte geçen seneki sırasını korumayı başarak dünyada 60’ncı, Türkiye’de ise ilk sırada temsil edildi. Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar bilimlerinde Türkiye’de ikinci, dünyada 312’nci; mühendislikte Türkiye’de üçüncü, dünyadaysa 305’inci sırada yer aldı.

Prof. Dr. Mehmed Özkan: ‘’Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sıradayız’’

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer almasına dair değerlendirmelerini şöyle paylaştı:

‘’US News & World Report 2021 En İyi Global Üniversiteler listesi bu alanda hazırlanan en eski sıralamalardan biri ve özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde üniversite tercihlerinde tek referans durumunda. Dolayısıyla bizim için de önemli çünkü özellikle akademik kariyeri tercih eden öğrencilerimizin önemli bir kısmı ABD’deki üniversitelere başvurarak, kabul alıyor. Bu noktada onlar için de önemli bir referans kaynağı. Burada dünya sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi son üç yıldır Türkiye’den ilk 200’e giren ve Türkiye’de birinci olan tek üniversite. İlk 200’ün dışında kaldığı yıllarda da Türkiye’den ilk üniversite olmayı başarmıştık. Bilindiği gibi bu konuda başka sıralamalar da mevcut ve Boğaziçi Üniversitesi o listelerde de başarılı ama en başarılı olduğu liste US News & World Report 2021 En İyi Global Üniversiteler listesi. Bunun nedeni US News listesinin araştırma sonuçlarına önem vermesi, sadece yayın sayısı değil, en üst %10 ve %1’lük dilimde yer alan yayınlara ayrıca puan veriyorlar. Yani sadece yayın sayısını değil, yayın kalitesini de değerlendiriyorlar. Bu nedenle bazı alanlarda örneğin fizik alanında sıralamamız daha da yüksek, her yıl dünyada ilk 60 üniversite arasında yer alıyoruz.

Listelerde daha üst sıralarda yer almamız için dünyada bizimkine benzeyen ve daha iyi konumda olan üniversitelerin başarı ölçütlerine bakmak gerekiyor. En bariz fark üniversite bütçelerinde ve öğrenci-öğretim üyesi oranlarında ortaya çıkmakta. Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sırada yer alırken, bu üniversitelerin öğrenci-öğretim üyesi oranı bizim üçte birimiz civarında. Bu alanlarda iyileşmeleri sağlayacak stratejiler geliştirmek gerekmekte ve bir araştırma üniversitesi olarak 1/3 olan lisansüstü-lisans öğrenci oranını, uluslararası rakiplerimizde olduğu gibi birebir oranına çekmemiz gerekmekte’’.

Harvard yine zirvede

US.NEWS "Dünyanın En iyi Üniversiteleri 2021" sıralamasında Harvard bu yıl da zirvedeki yerini korudu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi ise onu takip etti. Kıta Avrupası’nın en iyisi İsviçere’den ETH Zürih olurken, Asya’da ilk sırada Çin’den Tsinghua Üniversitesi yer aldı. Birleşik Krallık'ın lideri ise Oxford Üniversitesi oldu.

13 kriterde analiz

US.NEWS, benzer sıralamalar yapan İngiltere merkezli QS ve Times Higher Education (THE) farklı bir değerlendirme metodolojisi kullanıyor. Yükseköğretim kurumlarının öncelikli olarak araştırma performanslarına göre değerlendirildiği sıralamada kullanılan 13 değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şöyle:

Global araştırma saygınlığı (%12,5), bölgesel araştırma saygınlığı (%12,5), yayınlar (%10), kitaplar (%2,5), konferans bildirileri (%2,5), normalize edilmiş atıf etkisi (%10), toplam atıflar (%7,5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın sayısı (%12,5), en çok atıf alanlar arasında %10’a giren yayın oranı (%10), uluslararası işbirlikleri (%5), uluslararası işbirlikleri sonucu çıkan yayınlar (%5), en çok atıf alanlar arasında %1’e giren yayın sayısı (%5) ve en çok atıf alanlar arasında %1’a giren yayın oranı (%5) .

US News & World Report 2021 ile ilgili detaylı bilgi için: