Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, “Yapı Ödülü”ne layık görüldü

Yapı sektörü paydaşlarının geniş katılımıyla 16 Şubat 2019 tarihinde TSMD Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen TürkSMD 13. Mimarlık Ödülleri Töreni’nde Mimar Saadet Sayın’ın “Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi” projesi, “Yapı Ödülü”ne layık görüldü.

Türk Serbest Mimarlar Derneği, mimarlık ortamına ve kültürüne katkı koyan mimarları, kurumları ve yapıları ödüllendiriyor. İki yılda bir düzenlenen ve Büyük Ödül, Yapı Ödülü, Mimarlığa Katkı Ödülü, Basın-Yayın Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam 5 dalda verilen TürkSMD Mimarlık Ödülleri’nin 2017 – 2018 dönem jüri üyeleri; Prof. Dr. Suha Özkan (jüri başkanı), Nesrin Yatman, Neşe İtez, Enis Öncüoğlu, Hüseyin Egeli, Cem Sorguç, Önder Kaya ve Gökhan Aksoy’dan oluştu.

16 Şubat’ta düzenlenen TürkSMD 13. Mimarlık Ödülleri Töreni’nde “Yapı Ödülü”ne değer bulunan projeler arasındaki Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, dünyada hızla gelişen ve Türkiye’de de olumlu destekler bulan sanayi yapılarının yeniden ve daha etkin kullanımlarla kent yaşamına kazandırılması doğrultusunda gerçekleştirilen bir örnek olarak jüri üyelerinin desteğini kazandı. Yapıya saygılı olan projenin, öncelik verdiği doğal ve çevresel değerler ile enerji sakınımı çabası da törende takdirle karşılandı.

Artık önemini yitirmiş bir çırçır fabrikasının akademik ve toplumsal bir kullanışa dönüştürülme projesi olan ve 18 Şubat 2017’de resmi açılışı yapılan Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, Anadolu’nun tarihi ile ilgili bilgilerin elde edilmesi için Gözlükule Höyüğü’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan çıkan buluntuların konservasyonunun yapılabilmesine ve tasnif edilerek uluslararası bilim dünyasına açık şekilde muhafaza edilmesine imkân sağlıyor. Araştırma Merkezi; kapsamında yer alan sergi salonu, konferans salonu ve kütüphane ile Tarsus kent yaşamına katkıda bulunmayı da hedefliyor.

Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi mimari projesini gerçekleştiren Saadet Sayın ise 1982 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlar Akademisi, Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş, 1988 yılında da Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim dalında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1987 yılından bu yana SAYKA Mimarlık’ta şirket ortağı ve yöneticisi olarak çalışmalarına devam eden Sayın; kültür merkezi, ziyaretçi karşılama merkezi, otel, hastane, alışveriş merkezi, toplu konut ve tarihi eser restorasyon projeleri gerçekleştirmektedir. Sayın, 1992-1996 yılları arasında iki dönem Mimarlar Odası Onur Kurulu üyeliği yapmış, 2014 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği yönetim kurulu üyesi olarak görev almıştır.