Boğaziçi Üniversitesi QS Alan Sıralaması’nda Mühendislik ve Teknoloji’de dünyanın 300 üniversitesi arasında

Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) 2021 Dünya Üniversiteleri Alan Sıralaması’nı açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde dünyanın ilk 300 üniversitesi arasında yer aldı. Boğaziçi, geçtiğimiz yılki performansını ileri taşıyarak, 65.3 skorla 290 bandına yerleşti. Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde Boğaziçi Üniversitesi’ni dünyanın ilk 300 üniversitesi arasına taşıyan alanlar arasında Bilgisayar Bilimleri ve Enformasyon Sistemleri, Kimya Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği öne çıktı. Boğaziçi Üniversitesi 2020’deki alan bazlı değerlendirmede Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde 308. olmuştu. 2021 sonuçlarına göre Mühendislik ve Teknoloji, Boğaziçi’nin en güçlü olduğu kategori olarak dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi, Sanat ve Beşeri Bilimler alanında ise dünyanın ilk 400 üniversitesi arasında yer aldı. Boğaziçi, Sanat ve Beşeri Bilimler’de 62.1 skorla 2021’de 337 bandına yükselerek bu alanda Türkiye’den en yüksek sırada yer alan üniversite oldu.

2021 Dünya Üniversiteleri Alan Sıralaması’nın Sosyal Bilimler &Yönetim başlıklı kategorisinde de geçtiğimiz yıla göre yükselişe geçen Boğaziçi Üniversitesi bu yıl 295 bandına yerleşti. İstatistik ve Yöneylem Araştırması disiplin başlığında dünya üniversiteleri arasında 201-220 bandına yerleşen Boğaziçi, bu kategoride Eğitim başlığında ise 251-300 bandında yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Doğa Bilimleri kategorisinde ise 2020 sıralamasındaki yerini koruyarak 401-450 bandında yer aldı.

Quacquarelli Symonds (QS), alan bazlı değerlendirme için beş temel kategoride 51 bilim alanından toplam 1453 yükseköğretim kurumunu değerlendirdi. Değerlendirme, akademik saygınlık, işveren itibarı, makale başına araştırma atfı ve akademisyenlerin en çok atıf alan makale sayısı ve alınan atıf sayısını kapsayan H-index’i olmak üzere dört alandan verilerle hazırlandı.Değerlendirme kapsamında toplamda 81 milyon atıf sayısına ulaşan 13.9 milyon özgün makale analiz edildi.

Bilgi için: https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2021