Boğaziçi’nde köprüler 12. kez kuruldu

Boğaziçi Üniversitesi’nin köklü ve aktif kulüplerinden Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü (BÜYAP) tarafından 12 yıldır düzenlenmekte olan geleneksel ve uluslararası çelik köprü yarışması ‘Design & Construct Çelik Köprü Yarışması’ bu yıl 10-13 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Yurtiçi ve yurtdışından birçok üniversiteden mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin oluşturduğu ekiplerin katıldığı yarışmaya Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin önemli öğrenci organizasyonları arasında yer alan ve 2007 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü (BÜYAP) tarafından düzenlenen Design & Construct Çelik Köprü Yarışması (DE&CO) 10-13 Nisan 2018 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Yurtiçinden ve yurtdışından birçok üniversite ekibinin katıldığı DE&CO, öğrencilerin projelendirdikleri köprülerini sergilemesi ve köprü kurulumunda zamana karşı diğer ekiplerle yarışması formatına sahip. Mühendislik ve mimarlık öğrencilerini dostça bir ortamda bir araya getiren DE&CO, aynı zamanda İstanbul’un tarihi ve kültürel mekânlarını da tanıtmayı amaçlıyor.

Türkiye dâhil 5 farklı ülkeden 15 ekip yarıştı

BÜYAP Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ayhan Demirel, bu yıl on ikincisi düzenlenen DE&CO ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl DE&CO’da Portekiz, Sırbistan, Romanya ve İran’dan gelen ekipler de katılımcılarımız arasında. DE&CO bu yıl toplam 14 üniversiteden 15 ayrı takımın yarışmasına sahne oluyor. Design & Construct Çelik Köprü Yarışması, bir mühendislik yarışması olmasının yanı sıra; yurtdışından ve farklı şehirlerden gelen öğrencilerin bir araya gelmesini ve tanışmasını da sağlıyor. Yarışma için İstanbul’a gelen arkadaşlarımızla hem şehri tanıtmak, hem de aramızdaki ilişkileri geliştirmek için etkinlikler de düzenliyoruz.

Yarışma formatı ise 3 aşamalı olarak gerçekleşiyor. Salı günü (10 Nisan) Güney Meydan’da ekipler köprülerini kurdu. Bu aşamada her grup bir estetik değerlendirme sürecine tabi tutuldu. Bu aşamanın ardından ertesi gün ağırlık ölçüm testleri yapılıyor. Takımların köprülerine 1250 kg’lık bir yükleme testi yapılıyor ve köprülerin ne kadar eğildiğini, nasıl bir performans gösterdiğini ölçüyoruz. Sonraki gün ise yarışmanın en önemli aşaması olan zamana karşı köprü kurulum yarışması yapılıyor. Tüm bunların sonucunda toplu bir değerlendirmeyle sıralamalar belirleniyor. Toplu değerlendirmenin yanı sıra ekiplere estetik ödülü ve jüri özel ödülü de veriliyor. Kazanan ekiplere bu yıl dağıtılması planlanan ödül ise toplamda 20 bin TL olacak.”

“Katılımcılar yarışmayı oldukça ciddiye alıyor”

Yurtiçi ve yurtdışından DE&CO için Boğaziçi Üniversitesi’ne gelen katılımcıların yarışmayı oldukça ciddiye aldığını belirten BÜYAP Yönetim Kurulu üyesi Melis Denizaltı ise, “Yarışmaya katılımı ve yarışma ciddiyetini gelenekselleştirmiş ekipler var. Bazı üniversitelerde yarışmaya katılan ekipler, kendi üniversitelerinden bir sonraki sene yarışmaya katılan ekiplere yarışma için eğitim veriyor. Örneğin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) böyle bir gelenek var.” ifadelerini kullandı.

Design & Construct Çelik Köprü Yarışması’nın bu yılki birincisi ise KTÜ’den ‘Tortuga’ isimli ekip oldu. Jüri özel ödülünü Gheorghe Asachi Technical University of Iaşi’den ‘Dream Team’ elde ederken, yarışmanın estetik ödülünüyse KTÜ’den ‘Filika’ takımı kazandı.