Girişimcilerin hayalleri Boğaziçi’ndeki yeni kuluçka merkezinde büyüyecek

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından Güney Kampüs’te kurulan DreamBU Kuluçka Merkezi 11 Ocak tarihinde girişimcilere kapılarını açtı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin yanı sıra girişimcilik fikri olan ve bu sisteme katkı sunmak isteyen potansiyel dış katılımcılara da açık olan DreamBU Kuluçka Merkezi üniversitenin girişimcilik dinamizmini yansıtacak bir çekim merkezi olmayı hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin girişimciler için tasarladığı ‘’Hayal Et’’ konseptinin bir parçası olarak DreamBUadıyla hayata geçen merkez, eski Teras Kantin olarak bilinen, Güney Kampüs’ün merkezi lokasyonlarından birinde girişimcilerle buluşacak.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin yanı sıra mezunlar ve girişimcilik sistemine dahil olmak isteyen dış katılımcılara da kapıları açık olacak merkez hakkında Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve İnovasyon Yöneticisi Barkın Arak’tan bilgi aldık.

‘’Girişimciliğin gelişmesi ve büyümesi adına Boğaziçi Üniversitesi olarak uzun bir zincir planladık. Bu zincirin içerisinde potansiyel girişim fikri olan, girişimlerde görev almak isteyen nitelikteki öğrencileri, akademisyenleri ve dışarıdan bu sisteme dahil olmak isteyenleri alacağımız, onları önce şirketleştirme yönünde yetiştireceğimiz, ardından iç piyasada tutunup büyümeğe yönlendireceğimiz ve daha sonra bu girişimlerin yurtdışına açılmasını hedeflediğimiz bir zincir inşa ettik. Bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli programlar başlattık’’ diyen Barak şöyle devam etti:

‘’Bu programlardan ilki bireysel genç girişimcileri desteklediğimiz DreamBİGG programı oldu.  Büyük kurumlardan partnerlerimizin de olduğu bu programın arkasından akademik girişimlere yönelik, daha teknik ve daha büyük ölçekli destekler sağlayacak destek programlarımızı oluşturmaya başladık.

Bir sonraki aşamada ise bunları uluslararası platforma taşıyacak bir sisteme dahil olacağız. Girişimcilik eko sistemini ülkemizde ve uluslararası ölçekte geliştirmek ve büyütmek adına Boğaziçi Üniversitesi olarak Silikon Vadisi’nde yürüyen bir ortaklığımız var. Ayrıca New York merkezli ve protokollerini imzaladığımız bir diğer programımız mevcut. Bunlara ek olarak Avrupa üzerinden yürümesini planladığımız ve halen İsviçre hükümeti ile görüşmelerini yürüttüğümüz bir başka girişimci destek programımızın hayata geçmesini hedefliyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin girişimcilik potansiyeli en yüksek üniversitesi. Önümüzde süreçte yeni açılacak diğer kuluçka merkezilerimizde, Kandilli Kampüsü’müzde önümüzdeki yıl açılması planlanan Teknoloji Merkezimizde ve bahar aylarında açılması planlanan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Teknoparkımızda yer alan kuluçka merkezlerimizde, girişimcilerimize alt yapı destekleri vereceğiz’’.

DreamBU Kuluçka Merkezi’nin açılış etkinliğine katılan Prof. Dr. Mehmed Özkan ise Boğaziçi Üniversitesi’nin kurulduğundan beri genlerinde ve bünyesinde girişimcilik ruhunu taşıdığını belirterek Kuluçka Merkezi’yle somut bir oluşum kazandırıldığını ifade etti. Özkan, Kuluçka Merkezi’nin eski Teras Kantin’in yerinde açılmasının da sembolik bir önemi olduğunu ekledi ve “Burası daha önce bir kantindi, ancak herhangi bir kantin değildi. Burada çok sayıda yeni fikir oluştu, yeni girişimlerin ilk adımları burada atıldı” ifadelerini paylaştı. Prof. Dr. Özkan, bu merkezin Boğaziçi Üniversitesi’nin girişimciliğe yönelik adımlarının yalnızca biri olduğunu belirterek burada elde edilecek başarıların ileriki çalışmalara da ışık tutacağını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ardından söz alan Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Sevim Tekeli ise Teknoloji Transfer Ofisi olarak sağlam bir altyapı kurmaya özen gösterdiklerini ve Kuluçka Merkezi’nin bunun önemli bir parçası olacağını ifade etti. Yeni başarıların elde edilmesinde danışmanların ve girişimcilerin verdiği desteğin önemini vurgulayan Tekeli, “Danışmanlarımız ve destek olan girişimcilerimizle girişimcilik dünyasında sağlam bir altyapı oluşturduk ve yeni adımlarla bu yapıyı güçlendireceğimize inanıyorum”ifadelerini de sözlerine ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Aygören ise böyle bir merkezi kurmayı uzun yıllardır hayal ettiklerini ve bu merkezin öğrencilerin fikirlerini girişimcilerle paylaşarak uluslararası vizyona sahip işler çıkarmalarında etkili olacağını vurguladı. Aygören, “Boğaziçi Üniversitesi’nde aslında çok fazla proje üretiliyor; ancak çoğunlukla birbirimizden haberdar olamıyoruz. Bu mekân hem girişimcilerin birbirlerinden haberdar olmasını hem de yeni fikirleri olan öğrencilerin cesaretlenmesini sağlayacak”ifadeleriyle düşüncelerini paylaştı.

Daha fazla bilgi için ziyaret ediniz:

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi http://tto.boun.edu.tr/tr

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi http://girisimcilik.boun.edu.tr/#about

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan