İnovasyonda Yapay Zekâ Vurgusu

Boğaziçi Üniversitesi ve Siemens Healthineers Türkiye ortaklığıyla devam etmekte olan IMLEAP İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın dördüncü yıl finalleri 15 Mart 2018 Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde Albert Long Hall’da gerçekleşti. Etkinlikte programı başarıyla bitiren katılımcılara sertifikaları verilirken, ilk üç sıraya girmeye hak kazanmış takımlar için de ödül töreni düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Acar ve Siemens Healthiners Innovation Think Tank (ITT) Global Direktörü Sultan Haider’in yürütücülüğünde düzenlenen İnovasyon Yönetimi ve İnovasyon Liderliği Sertifika Programı bu sene 23 farklı üniversiteden 129 başvuru almıştı. Mühendislikten ekonomi ve işletmeye farklı arka planlardan bu yıl 62 katılımcının kabul edildiği programda birincilik ödülü göğüs kanserini IoT teknolojisinden yararlanarak tedavi etmeye yönelik proje geliştiren takıma verildi. Boğaziçi Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Heinrich Heine Üniversitesi’nden katılımcıların yer aldığı ekip, Aytunç Yıldırım, Buse Ercik, Ekin Doğa Gül, Lovis Schween, Mohammedd Shkokani ve Mehmet Burak Akren’den oluşuyor.

IMLEAP 2019’un ikincilik ödülünü almaya hak kazanan ekip ise “Kişiselleştirilmiş Sağlık ATM’si” başlıklı projeleriyle Bahçeşehir Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi’nden Hamida Shaheen, Tolga Kaboğlu, Meryem Tuç, Simge Özkan ve Berna Ateş’ten oluşuyor. “Sağlık Hizmetinin Geleceği” başlıklı projeleriyle üçüncülük ödülünü kazanan ekip Acıbadem Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Kutay Kılıç, Duygu Dörtyön, Barış Esin, Mine Türksoy, Şaziye İbişoğlu ve Berkay Özerbay’dan meydana geliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve IMLEAP Akademik Direktörü Doç. Dr. Burak Acar’ın açılış konuşmasıyla başlayan törende, Acar programı 4 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenliyor olmaktan gurur duyduğunu paylaşarak IMLEAP’ın sağlık sektöründeki sorunları çözmeye yönelik tasarlanan diğer programlar için de bir rol model haline geldiğini ekledi. Siemens Helathineers Innovation Think Tank (ITT) Global Direktörü Sultan Haider ise tüm katılımcılara çok iyi hazırlandıkları için teşekkür ederek programın mümkün olduğunca çok fikri desteklemeyi amaçladığını vurguladı.

“Yeni olana korkuyla değil, merak ve cesaretle yaklaşmalıyız”

Törene katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşın Ertüzün, “Günümüzde gelişmişliğin ölçütü bilgi temelli ekonomilerden geçiyor, bu nedenle ülkelerin gelişimi artık sadece endüstriyel kapasitelerine ya da doğal kaynaklarına değil bilgi temelli yatırımlarına dayanıyor. Bu kapsamda akademik bilgi birikimini endüstri destekli bakış açısıyla destekleyen yönüyle IMLEAP, önemli bir örnek oluşturuyor,” sözleriyle IMLEAP’ın gelecekte inovasyon geliştirmede bir gelenek haline geleceğini belirtti. Ertüzün ayrıca, 2015 yılından bu yana sürdürülmekte olan ve hali hazırda tüm dünyada 71 farklı üniversiteden 200’ü aşkın bursiyere ulaşan IMLEAP sayesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin Siemens Healthineers Türkiye için bir akademik çekim merkezi olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Ertüzün konuşmasını bir mühendis olarak her yerde yapay zekâyı gördüğünü vurgulayarak sonlandırdı.

Finalistlere sertifikalarını Prof. Dr. Ertüzün ile birlikte takdim eden Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ise IMLEAP’ın hep yeni olanın arandığı bir program olduğunu vurguladı. İngilizceki “new” sözcüğünün Latince “tuhaf” anlamına gelen “novitas” sözcüğünden geldiğine dikkat çeken Gelis, farklı, yeni ve tuhaf olanın aynı zamanda merak edilen şey olduğunu ifade etti: “Merak etmek konfor alanını terk ederek yeni keşiflere kapı aralamayı gerektirir, yenilikler kapımızı çalarken bu yeniliklere korkuyla değil, merak ve cesaretle yaklaşmalıyız.” Gelis aynı zamanda, bu seneki projelerin geçmiş yıllara göre daha yaratıcı ve daha çok yapay zekâ odaklı olduğunun altını çizdi.

Haber: Özgür Duygu Durgun, Gizem Seher / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan