Küresel finans dünyasının kaptan köşkündeki en genç Boğaziçili

Üniversite sınavında Türkiye 26'ncısı olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü rekor puanla bitiren, Princeton Üniversitesi’nin tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olan Hafize Gaye Erkan, şimdi de ABD’nin önemli bankalarından First Republic Bank’ın Başkanlık koltuğunda.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2001 yılı mezunu olan Hafize Gaye Erkan başarılarla dolu hikâyesiyle özellikle finans alanında kariyer yapmak isteyenler için önemli bir rol modeli oluşturuyor.

Erkan’ın bu sene, 36 yaşında First Republic Bank’ın Başkanlık görevine oturmasıyla taçlanan kariyerinin en önemli dönemeçlerinden birini doktora dönemi oluşturuyor. Aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California'nın olduğu dokuz üniversiteden burs teklifi alan Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullandı. Her yıl sadece iki kişiye verilen 'Onursal doktora' bursu karşılığında bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip olan Erkan doktorada tercihini finans mühendisliğinden yana kullandı.

Princeton tarihini değiştirdi

İki yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamlayan Erkan, 246 yıllık geçmişi olan ve dünyaya yön veren birçok ünlü ismi mezun eden Princeton'ın tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. ABD'nin ‘’en genç finans profesörü’’ unvanını alan Erkan'ın bu başarısıyla üniversite yönetimi iki asırı aşan tarihindeki mezuniyet sistemini değiştirerek mezuniyet zorunluluğunu iki yıldan bir yıla indirdi.

Goldman Sachs’ın da aralarında olduğu pek çok finans kuruluşunda çalışan Erkan’a 2014’te First Republic Bank’tan iş teklifi geldi. ABD’de mortgage krizinin başlamasıyla First Republic Bank’ın yönetimine 2009’da ABD'nin TMSF'si olarak bilinen Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından el konulmuştu.

First Republic Bank'ta Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevinin yanı sıra, Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı unvanlarını da alan Erkan, üç yıllık başarısının ardından bu yıl Mayıs ayında 'Başkanlık' görevine layık görüldü. Bankanın CEO’su Jim Herbert Erkan’ın yeni görevini şu sözlerle duyurdu: “Gaye, bankamız üzerinde önemli bir etki bırakmış olağanüstü bir finansal hizmetler yöneticisi…”