Türkiye’de öğrenci sayısına oranla en fazla burs Boğaziçi’nde!

Türkiye Burs Analizi Raporu'na göre Boğaziçi Üniversitesi, sahip olduğu öğrenci sayısına oranla en fazla burs veren üniversite olarak ilk sırada yer aldı.

E-Bursum tarafından Türkiye'de bir ilk olarak burs ekosisteminde detaylı bir analiz eksikliğine istinaden hazırlanan Türkiye Burs Analizi Raporu'nun sonuçları açıklandı. Raporda, sahip olduğu öğrenci sayısına oranla yapılan değerlendirmede Boğaziçi Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

Burs ekosisteminin daha şeffaf ve bilgilendirici olması amacıyla hazırlanan raporda, Türkiye’deki 22 kurumun güncel verilerinden faydalanıldı. Raporda, öğrencilerin cinsiyet dağılımları, şehirlerin ve üniversitelerin burs alma oranları ve dağıtılan burs miktarları gibi veriler paylaşıldı. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde verilmekte olan burs miktar ve ortalamaları Türkiye ortalamasının üç katına ulaşmış durumda.

Verilere göre 2017-2018 eğitim yılı için üniversitelilere verilen burs miktarı 75 milyon 839 bin 520 TL’yi bulurken, toplam 33 bin 887 öğrenciye ulaşıldı. Öğrenci başına düşen aylık burs miktarı ise 351 TL oldu. Öğrencisi en çok burs alan yükseköğretim kurumu ise İstanbul Üniversitesi olurken sahip olduğu öğrenci sayısına oranla yapılan değerlendirmede Boğaziçi Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

Hem kurumların hem de bursiyerlerin detaylı olarak incelendiği raporda, bursiyerlerin cinsiyet dağılımları, şehirlerin ve üniversitelerin burs alma oranları, kurumların yaşları, dağıtılan burs miktarları gibi veriler analiz edildi. Rapora göre burs verilen öğrencilerin yüzde 55'i kadın öğrenciler olurken, yüzde 45'i ise erkek öğrencilerden oluştu. Hakkari ve Batman sadece birer bursiyer ile en az burs verilen şehirler arasında yer aldı. İstanbul ise tüm bursiyerlerin yüzde 28'ini barındırması ile en fazla burs verilen şehir oldu.

Türkiye ortalamasının üç katı

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde verilmekte olan burs tutarları ve ortalamaları genel olarak Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Boğaziçi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) ve Boğaziçi Eğitim Turizm Teknopark Uygulama ve Dan. Hizm. San. Tic. A.Ş. (BÜTEK) tarafından verilen burs ortalamaları 351 TL olan Türkiye ortalamasının üç katına ulaşmış bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi kaynaklı burslar yaklaşık olarak Türkiye ortalamasında seyrederken BÜVAK nakdi bursları Türkiye ortalamasının 10 katında seyrediyor. BÜTEK ayni bursları ise yaklaşık Türkiye ortalamasının 35 katına ulaşmış durumda.