Ulusal Çevrimiçi Programlama Yarışması’na Boğaziçi damgası

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ulusal programlama yarışmalarından elde ettikleri başarılara bir yenisini daha ekledi. inzva tarafından düzenlenen Çevrim İçi Programlama Yarışması’na Boğaziçi Üniversitesi adına katılan Binary Hoşaf Tree takımı büyük ödülü aldı. Boğaziçili iki takım ise 14 üniversiteden 42 takımın katıldığı yarışmada ilk dörtte yer aldı.

Çevrim İçi Programlama Yarışması’nda 11 Aralık 2020’de yapılan final için eleme turuna Boğaziçi Üniversitesi’nden 15 takım katıldı. Boğaziçi takımları bu turda yüksek başarı gösterirken; kurallar gereği ilk üç takım finallere katılma hakkı kazandı. Kayacan Vesek, Cahid Enes Keleş ve Atakan Yaşar’ın kurdukları Binary Hoşaf Tree takımı birinci olurken Yasin Kaya, Murat Ekici ve Ekrem Bal’ın oluşturduğu cpu_goes_brrrrr üçüncülük derecesini; Eren Altunoğlu, Harun Sami Çelik ve Yunus Emre İnci’den oluşan Kod Yazmalım takımı ise 15 üniversiteden katılan 39 takım arasında dördüncülük derecesini elde etti.

Yarışmanın birincileri olan Kayacan, Cahid ve Atakan’ın kodlama ve programlama alanına ilgileri lise yıllarına uzanıyor. Algoritma programlama, otonom araçlar ve derin öğrenme alanlarında çalışmalarını geliştirmek isteyen ekip üyeleri adına konuştuğumuz Kayacan Vesek, yarışmada büyük ödüle giden süreci anlattı.

Ekibinizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, adım Kayacan Vesek. Bilgisayar mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Liseden beri kodlama yarışmalarına katılıyorum ve yarışmayı seviyorum. Elimden geldiğince lise çağındaki gençlere özellikle algoritmalar alanında kodlamayı nasıl öğrenecekleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum, gelecekte de Türkiye’deki öğrenciler için algoritma öğrenme platformu kurmayı amaçlıyorum.

Ben Cahid Enes Keleş, Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıfta okumaktayım. Kodlamaya lisede mobil uygulama üzerinden başladım, daha sonra algoritma ile ilgilendim ve yarışmalara katıldım. Uluslararası madalya kazandım. Gelecekte otonom araçlar üzerinde çalışma yapmayı planlıyorum.

Ben Atakan Yaşar. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hazırlık öğrencisiyim. Kodlamaya TÜBİTAK'ın bilim olimpiyatlarına katılmak için Lise 3'te başladım. Başladığımdan beri algoritma ve veri yapıları alanında kendimi geliştirdim. İleride deep learning'de uzmanlaşmayı düşünüyorum.

Yarışma konseptinden ve ekibinize birincilik getiren çalışmadan bahseder misiniz?

Kayacan: Her üniversiteden üçer kişilik takımlar halinde katılınan bu iki aşamalık yarışmanın ilk aşamasında takımlar kendi üniversitelerindeki diğer takımlarla yarışırken ikinci/final aşamasında 14 farklı üniversiteden 42 takım birbiriyle yarıştı ve her iki aşamada da takımlar beş saatlik kısıtlı süre içerisinde 11  adet programlama problemini hatasız ve hızlı şekilde çözmeye çabaladı.

Takım olarak nasıl bir araya geldiniz ve hazırlandınız yarışmaya?

Kayacan: Önceki yıllarda yapılan bu tarzdaki yarışmalara katılıyordum. Bu seneki yarışmanın duyurusunu görünce üniversiteye yeni geçmiş olan Atakan ile Cahid aklıma geldi. Kendileri lisede iyi düzeyde algoritma ve veri yapılarını çalışmışlardı. Benim de önceki yıllarda takımca bu tür yarışmalara katılma tecrübem vardı. Genç yetenekleri yanıma alıp güzel bir takım kurdum diyebilirim. Hazırlanmak için çok bir süremiz olmadı, şartlar gereği uzaktan da takım çalışması yapmak zordu. Normalde fiziksel olarak katılınan bu yarışma için yarışma öncesi uzaktan iletişimimizi iyi planladık ve bu sayede yarışma boyunca herhangi bir iletişim eksikliği yaşamadık.

Hepinizin daha önce de başka yarışma deneyimleriniz oldu, değil mi?

Kayacan: Hepimiz bireysel olarak algoritma programlama yarışmalarını önceden katılıyorduk. Lakin bu yarışma takım olarak katıldığımız ilk yarışmaydı. İyi bir takım olabildiğimiz düşünüyoruz  birbirimizin eksikliklerini iyi kapattık. Bu yıl içinde yapılacak diğer yarışmalara yine aynı takım olarak katılmayı düşünüyoruz.

Peki, bu son yarışmada çözüm getirdiğiniz problemler nelerdi?

Kayacan: Yarışma algoritma ve veri yapıları ile çözüm getirilmesi gereken 10 sorudan oluşuyordu,  biz sekiz soruyu ilk dört saat için çözdük. Yarışma bitiminde ikinci ve üçüncü olan takımlar altı soru çözebilmişti. Böylece birincilik ödülünü kazandık. Çözdüğümüz her bir soru için o problemi çözen bir kod yazılması ve sisteme test edilmesi için iletilmesi gerekiyordu. Takımdaki herkesin katkısı oldu. Üçümüz de farklı farklı sorularda liderliği aldık ve o sorunun lideri olan kişi doğru bir şekilde kodlayarak bize puan kazandırdı.