Boğaziçi'nden Biyomedikal Teknolojiler Sanayi Doktora Programı için İmza

Foto1: 

Boğaziçi Üniversitesi, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazanan üniversiteler arasında yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleşen TÜBİTAK’ın 2244 Sanayi Doktora Programı İmza Töreni’ne Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan da katıldı. Biyomedikal Teknolojiler Sanayi Doktora Programı lisansüstü başvuruları, 25 Mart – 12 Nisan 2019 tarihleri arasında http://adaylar.boun.edu.tr/tr-TR/Sayfa/Basvuru/Lisansustu/ adresi üzerinden yapılabilecek.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından başlatılan 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında tıbbi cihaz, ilaç ve biyomedikal teknolojileri alanında faaliyet gösteren beş girişim desteklenmeye hak kazandı.

Projede yer almaya hak kazanan üniversite ve firmalara belgelerinin takdim edildiği imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın katılımları ile gerçekleşti.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülmekte olan üniversite-sanayi iş birliği faaliyetleri kapsamında başta Biyomedikal Mühendisliği olmak üzere, üniversitenin doktora eğitimi veren birimlerinde başlatılan “Biyomedikal Teknolojiler Sanayi Doktora Programı” ile doktoralı araştırmacı istihdamının desteklenmesi amaçlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Bıçakçılar Tıbbi Cihazlar Sanayi ve Ticaret A.Ş. Set Medikal Sanayi ve Ticaret A.Ş., Telemed Teknoloji Araştırmaları Bilişim Elektronik Sanayi ve Ticaret Ltd, Glakolens Biyomedikal Biyoteknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Elektrosalus Biyomedikal Sanayi ve Ticaret A.Ş.ve RS Araştırma Eğitim Danışmanlık İlaç Sanayi Ticaret A.Ş’nin yer aldığı; 15 Şubat 2019 – 15 Şubat 2027 döneminde gerçekleşecek doktora programı kapsamında adı geçen girişimler TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Program kapsamında, özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla, doktora öğrencilerine yönelik burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği veriliyor. Bu sayede hibe, destekler ve yatırım destekleriyle hedeflenen teknolojik dönüşümün sağlanması ve değer zincirinde istenilen seviyelere ulaşılması için kritik önem arz eden insan kaynağının, nicelik ve nitelik olarak iyileştirilmesi de öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Temmuz 2018’de TÜBİTAK tarafından çağrısı gerçekleşen Sanayi Doktora Programı’na, yurt içinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumları, yeterlik almış araştırma altyapıları ve özel sektör kuruluşlarının iş birliği ile başvuru yapılabilmişti. 5746 sayılı kanun kapsamındaki Ar-Ge/tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki sermaye şirketleri ile özel sektör kuruluşlarına da projeye dâhil olabilme fırsatı sunulmuştu.

TÜBİTAK2244 Sanayi Doktora Programı çerçevesinde, 120 farklı projeyle sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirilecek.