Mühendislik Fakültesine Erişilebilirlik Ödülü

Foto1: 

Yükseköğretim Kurulu’nun bu yıl ikincisini vermiş olduğu “Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi “Mekânda Erişim,” “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişim,” ve “Eğitimde Erişim” alanlarında ödül aldı. “Engelsiz Ufuklar Çalıştayı”nda verilen ödüller Boğaziçi Üniversitesi adına Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi, Engelliler Komisyonu Başkanı ve Engelli Öğrenciler Danışmanı Doç. Dr. Z. Hande Sart'a sunuldu.-

Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine olduğu kadar sosyal ve kültürel faaliyetlere de erişebilmesini sağlamak üzere gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanmasına yönelik engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere Yükseköğretim Kurulu tarafından verilmekte olan Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  “Mekânda Erişim,” “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişim,” ve “Eğitimde Erişim” alanlarında ödüllendirildi.

“Engelsiz Ufuklar Çalıştayı”nda Boğaziçi Üniversitesi adına ödülü alan Doç. Dr. Z. Hande Sart, Mühendislik Fakültesi’nde yürütülen erişilebilirlik çalışmalarını şöyle anlattı: “Geçen sene aynı kategorilerde Eğitim Fakültesi bu ödüle layık bulunmuştu. Mühendislik Fakültesi ise adaylık statüsünü almıştı. Bu sene gecikmeli ödülümüzü aldık. Mühendislik Fakültesi’nde erişilebilirliğe dair çalışmalar epey uzun süre önce başlamıştı. Fakülte’nin akreditasyon süreçlerinde engellilik bağlamındaki kriterler dikkate alınmıştır ve evrensel tasarım ilkesi çerçevesinde hayata geçmiş düzenlemeler örnek teşkil edecek niteliktedir. Ödüle başvuru sürecinde GETEM, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Yapı İşleriyle birlikte çalışmıştır. Bu çalışma ayrıca bize hangi alanlarda eksiklerimiz olduğunu da göstermektedir.”

 Doç. Dr. Z. Sart, ayrıca “Engelsiz Üniversite Ödülleri”nin kapsamı ve getirileri üzerine de şunları ekledi: “Bu ödüller, üniversitelerin engelli öğrencilerine sunmuş olduğu hizmetlerin, düzenlemelerin ve eğitimin erişilebilirlik açısından değerlendirilmesidir.  Önemli olan bu erişilebilirliğin sürdürülebilir olmasıdır. Engelli öğrencilere yapılan düzenlemelerin bir ayrıcalık olarak değil, hak olarak ele alınması ve bu hakkın garanti altına alınması için de gerekli mücadelenin devam etmesi gerekmektedir.”

“Engelsiz Üniversite Ödülleri” için “Eğitimde Erişilebilirlik” (Yeşil Bayrak) kategorisinde 40 üniversiteden 158 başvuru, “Mekânda Erişilebilirlik” (Turuncu Bayrak) kategorisinde 58 üniversiteden 294 başvuru ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” (Mavi Bayrak) kategorisinde 27 üniversiteden 102 başvuru alınmıştı.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi