Lise öğrencilerine yönelik BOUN101 Yaz Okulu başlıyor! Fizikten moleküler biyolojiye, kariyer planlamasından girişimciliğe uzanan derslerle; lise öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik yaşamla ve eleştirel düşünceyle tanışıyor. Erken kayıt indiriminden faydalanmak için son tarih 20 Nisan 2018! Programı incelemek ve başvuru yapmak için ziyaret edin: https://boun101.boun.edu.tr/tr/amac
Olasılık teorisinden uzay bilimlerine, girişimcilikten programlamaya günümüzün bilgi ihtiyaçları temelinde Boğaziçi Üniversitesi tarafından lise öğrencilerine yönelik tasarlanan ve üniversite deneyimini yaşatmak üzere hayata geçirilen Kış Okulu BOUN 101 Programı’nın 2018 yılı kayıtları başlıyor.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından lise öğrencileri için özel olarak tasarlanan “Boğaziçi Üniversitesi Kış Okulu”programı sınav stresi olmadan, popüler bilimsel konulara yoğunlaşmak, soyutlama, analitik düşünme, soru sorma, problem çözme yetilerini geliştirmeyi hedefliyor. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkeziişbirliğiyle düzenlenen program, öğrencilere üniversite hayatına yönelik bilgi vermeyi ve gençlere yeni deneyimler edinme fırsatı tanıyor.
Lise öğrencileri, sömestr tatilinde, Boğaziçi Üniversitesi Kış Okulu’nda hem bilim alanlarında keşif yapma, hem de üniversite hayatı ile tanışma fırsatı yakalayacak. Tarih, edebiyat, bilim, fizik, sinema ve ekonomi gibi derslerle içeriği oluşturulan programa son başvuru tarihi 22 Ocak 2017.
29 Ocak’ta başlayacak Kış Okulu programı 5 günde 5 saat boyunca yapılarak öğrencilere sunulan ders listesinden, her gün için belirtilen iki dersten birini tercih ederek, katılmak istedikleri 5 ders için kayıt olabilecekler, program kampüs hayatının da tanıtılması amacıyla haftada bir gün öğrenci etkinlikleri de düzenlenecek.
Bilgi için: http://boun101.boun.edu.tr/
BOUN101 KIŞ OKULU 2018 KIŞ PROGRAMI
· Olasılık Teorisi ve İnternetin Matematiği (Serkan Özel)
· Tarih Ne İşe Yarar? (Koray Durak)
· Uzaya Açılmak (İbrahim Semiz)
· Nöronlardan Kültüre: Psikoloji Bilimindeki İncelemeler (Feyza Çorapçı)
· Eğrileri ve Doğrularıyla Serbest Piyasa Ekonomisi (Güzin Gülsün Akın)
· Kariyer Seçiminde ilk Basamak (Sevgi Kesim)
· Girişimcilik Neye Benzer? (Oğuzhan Aygören)
· Arduino ile Nesneleri Programlıyorum (Atay Özgövde)
· Sinemanın Hayali Dünyaları (Şahan Yatarkalkmaz)
· Aldığımız Gıdalarda Neler Var? (Ediz Taylan/Özge Akdeniz)
World 100 Reputation Network, dünya çapında üniversitelerin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan raporunu yayınladı. Rapora, dünya genelinde 33 ülkeden 252 üniversite dâhil edildi. Times Higher Education (THE), QS, ARWU ve US News and Reports’un verilerine dayanarak hazırlanan sıralamaya dünyanın önde gelen üniversiteleri dâhil edilirken, üniversitelerin Twitter etkileşimleri dört istatistiksel veri üzerinden değerlendirildi. Retweetlenen tweetlerin yüzdesi, ulaşılan retweet yoğunluğu, beğenilen tweet yüzdesi, ulaşılan beğeni miktarı üzerinden yapılan değerlendirme neticesinde ortaya çıkan puanlar sıralandı. Dünyanın önde gelen MIT, Harvard, Princeton, Yale ve Cambridge gibi üniversitelerini Twitter etkileşiminde geride bırakan Boğaziçi Üniversitesi resmi Twitter hesabından yaz aylarında atılan 1.322 tweetin yüzde 75’i takipçileri tarafından retweet edilirken, yüzde 82’si de beğenildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Metin Göksel, üniversite olarak Twitter hesaplarının yönetimi hakkında şu bilgileri verdi:
“Şu anda üniversitemizin resmi hesabının 80 bine yakın takipçisi bulunuyor ve bu sayı düzenli olarak artıyor. Genel olarak hemen hemen her gün okul tarafından hazırlanan ve yayınlanan haber paylaşımlarına yer veriliyor. Ortalama olarak günde iki tweet paylaşıyoruz. Tanıtım dönemlerinde bu sayı artabiliyor. Ancak burada öğrencilerimiz, mezunlarımız veya akademisyenlerimiz hakkında gelişmelere yer vermeye, kurumun başarıları ve çalışmalarını duyurmaya ve en önemlisi de akademik araştırmalarımızı anlatmaya çalışıyoruz. İzleyiciler bir üniversiteden ürettiği bilgiyi paylaşmasını bekliyor. Buna özellikle özen gösteriyoruz.”
EKİP ÖĞRENCİLERDEN OLUŞUYOR
Haber içeriklerinin iletişim birimi tarafından üretildiğini, Twitter hesabını ve okulun diğer tüm resmi hesaplarını Kurumsal İletişim Ofisi’ne bağlı olarak çalışan ve tümüyle okul öğrencilerinden oluşan bir ekip yönettiğini belirten Göksel, “Öğrenciler okulun bir parçası ve paylaşımlar da bunu özetlemeli. Bunun için paylaşımlarda öğrencilerle ilgili gelişmelere yer veren içerikler yer alıyor. Öğrenci kulüplerine ve bu kulüplerin faaliyetlerine de düzenli olarak yer veriliyor. Bunların dışında hazırlanan özel temalı içeriklerle öğrencilerin nabzı tutulmaya çalışılıyor. Ekibin öğrencilerden oluşması bunun için çok büyük bir avantaj” değerlendirmesini yaptı.
2017-18 Akademik yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleştirileceğini düşünen lisans öğrenci adaylarından Hazırlık okumadan esas sınıfa geçmeyi hedefleyenlerin, 9 Ağustos 2017 BUEPT (BÜYES) sınavına girebilmek için 2 Ağustos (saat 10.00) -7 Ağustos 2017 (saat 17.00) tarihleri arasında http://registration.boun.edu.tr/buis/buisapps/incoming.aspx adresi üzerinden TC kimlik numaralarını ve ÖSYM'de kayıtlı olan tam isim ve soyadlarını kullanarak sınav başvuru formunu doldurmaları GEREKLİDİR. Bu öğrencilerimizin ödeme yapmalarına gerek YOKTUR.
ÖNEMLİ NOTLAR:
1. BUEPT/BÜYES, TOEFL® IBT/ PBT ve IELTS (Akademik) sınavlarından birinden istenilen asgari notları almış olan adaylar dil hazırlık sınıfında okumadan lisans programlarına başlayabilir. Bu sınavlardan alınması gereken asgari notlar ile ilgili duyuru:
http://yadyok.boun.edu.tr/duyuru/duyuru090816-3.htm
2. BUEPT (BÜYES) sınavına 9 Ağustos 2017 tarihinde girmeyi tercih eden öğrenci adaylar, 7 Eylül 2017 tarihinde verilecek olan BUEPT (BÜYES) sınavına GİREMEZ. Üniversiteye yeni yerleştirilen adaylar, yaz (Ağustos ayı) ya da güz (Eylül ayı) İngilizce Yeterlik sınavlarından sadece birinegirme hakkına sahiptir.
3. 2017-18 Akademik yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleştirileceğini düşünerek ilgili adres üzerinden sınav kaydını gerçekleştiren ve sınava giren öğrenci adaylarından Üniversitemize yerleştirilmeyenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılacak ve açıklanmayacaktır.
4. TOEFL® IBT/PBT veya IELTS (Akademik) sınavlarına girerek genel toplamda minimum geçer notu almış (TOEFL® PBT 550; TOEFL® IBT 79; IELTS Akademik 6.5) ancak yazma bölümünde minimum geçer notu (TOEFL® PBT Writing/Yazma bölümü: min. 4.5; TOEFL® IBT Writing/Yazma bölümü: min. 22, IELTS Akademik Writing/Yazma bölümü: min. 6.5) alamamış öğrencilerimiz, sınav başvurusu sayfasında sınav tipi olarak TWE seçerek BUEPT/BÜYES sınavı ile aynı tarihte saat 13:00’da verilecek olan Yazma Sınavı’na (TWE) girebilirler.
9 Ağustos 2017 tarihli TWE sınavında başarılı olanların, İngilizce Yeterlik sınavı muafiyeti için “sınav sonuçları açıklandıktan sonra” en geç 7 Eylül 2017 tarihine kadar TOEFL® IBT/PBT veya IELTS (Akademik) sonuç belgeleri ile YADYOK Öğrenci İşleri Ofisi’ne başvurarak belgelerini onaylatmaları gerekmektedir. TOEFL® IBT/PBT veya IELTS (Akademik) sonuç belgesini onaylatanlar haricinde sınav tipi olarak TWE seçenlerin sınav sonuçları kabul edilmeyecektir.
Bilgi ve iletişim için: hazirlik@boun.edu.tr
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki girişimcilik ekosisteminin ve girişimcilik kültürünün en eğlenceli etkinliklerinden biri olan Startup Carnival’a liseli girişimcilerden üniversite mezunlarına, fark yaratan çok sayıda startup katıldı.
Spor arkadaşı arayanları buluşturan uygulamadan annelerin elinden çıkan sağlıklı yemeklere İnternet üzerinden tek tık’la ulaşmanızı sağlayan iş fikrine birbirinden yaratıcı projeler geliştiren girişimciler, bu projeleri Türkiye’nin en renkli startup etkinliği olan Startup Carnival’da sergilediler.
Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde, Garaj ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından ilki geçen yıl düzenlenen Türkiye’nin en eğlenceli startup karnavalı 20 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi, bu renkli etkinlikte 60 startup firmayı ve 2000’e yakın ziyaretçiyi Güney Kampüs’te ağırladı.
Dünyanın en güzel üniversitesi ve Türkiye’nin en sempatik girişimcilik etkinliği
Karnavalda başarılı startup temsilcileri ile girişim dünyasına ilgi duyan meraklı üniversite ve lise öğrencileri buluştu.
Basketbol Milli Takım Kaptanı ve Galatasaray Spor Kulübü’nde forma giyen Sinan Güler’den liseli girişimcilere renkli bir katılımcı profiliyle dikkat çeken Startup Carnival, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Genel Koordinatörü ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in ‘’Hoşgeldiniz’’ konuşmasıyla açıldı.
Toker katılımcıları, ‘’Dünyanın en güzel üniversitesi ve Türkiye’nin en sempatik girişimcilik etkinliğine hoşgeldiniz’’ diyerek selamladıktan sonra ilki geçen sene gerçekleştirilen etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha da zenginleşerek devam edeceğini belirtti. Geçtiğimiz son bir yıl içinde, girişimci olarak iki ayrı startup’ta kuruculuk yaptığını ifade eden Toker, Türkiye’de girişimciliğin gün geçtikçe geliştiğini sözlerine ekledi.
Milli Takım kaptanı Sinan Güler’den sosyal girişimcilik projeleri
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te müzik ve açık hava etkinlikleri eşliğinde gün boyu süren karnavalın en renkli konuklarından biri olan Sinan Güler ise aktif spor kariyerinin yanı sıra sosyal girişimci olarak kuruculuğunu üstlendiği projelerden bahsetti.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu ve aynı zamanda eğitim projeleri yürüten sivil toplum kuruluşlarına fon yaratmak amacıyla kurulan Givin projesinin kurucusu Başak Süer ile girişimcilik üzerine keyifli bir sohbete katılan Sinan Güler, yaklaşık 11 ayrı startup’a destek verdiğini anlattı.
Gençlere yönelik basketbol kampları yaptıklarını belirten Güler, Hakkari, Urfa, Diyarbakır gibi kentlerden gençleri bu kamplara seçmeye ve sporda fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Yaratmak istediğiniz sosyal etki sağlam olmalı
Güler ayrıca Sinemasal isimli bir projeye de destek verdiğini ekleyerek bu proje kapsamında dezavantajlı bölgelerde çocuklara sinema gösterimleri düzenlediklerini anlattı. Sporda kazandığı tecrübeyi sosyal etki yataran projelere aktarmayı önemli bulduğunu belirten Güler, girişimcilere şu tavsiyelerde bulundu:
‘’Bir girişim fikriniz varsa öncelikle neyi, nasıl yapmak istediğinizi iyi bilmelisiniz. Yaratmak istediğiniz etki sağlam olmalı. Eğer bir Leonardo da Vinci veya bir Atatürk değilseniz yaratmak istediğiniz etki, birey olarak, sınırlı olabilir. Bu nedenle kendi zamanınızın farkında olmalı, yeteneklerinizi iyi tanımalısınız’’.
Fark yaratan yaratıcı startup’larda Boğaziçililer var
Etkinlikte Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve/veya mezunlarının da kurucuları arasında yer aldığı çeşitli startup’lar ziyaretçilerle buluştu.
Bu startup’lar arasında doktorlara Whatsapp uygulamasıyla kolay ulaşımı sağlayan Doktor Der ki projesi, milyarlarca TL büyüklükte satınalma işlemlerini şeffaf, adil,hızlı, raporlanabilir ve ulaşılabilir hale getiren, bulut tabanlı Jetract, anne yemeği sevenlere sağlıklı ve taze yemek servisi sunan online uygulama Mamame, web sitesi içeriği hazırlanmasından afiş astırmaya farklı iş tanımlarıyla üniversite öğrencilerine çalışma ve ek gelir kazanma imkanı sunan Othersapp, konusunda uzman satıcıları kullanıcılarla buluşturan ve freelancer’lara iş imkanı yaratan Bionluk.com, bulut tabanlı teknolojilerle ilgili Türkiye’deki ilk ve tek girişim olan ve ‘İşteBU! Yenilikçi Girişimci Proje Yarışması 2016’da da ödüle layık görülen Switch Databasegibi fark yaratan, birbirinden yaratıcı fikirler sunan startup’lar yer aldı.
Girişimcilik dünyasından tecrübeli isimler de Boğaziçi’ndeydi
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki girişimcilik ekosisteminin ve girişimcilik kültürünün ön plana çıkmasını sağlayan ‘Startup Carnival’ da 60’a yakın girişimci kısa sunumlarla tecrübelerini paylaştı.
Girişimlerin yanı sıra girişimlere destek olan yatırımcı ve mentörleri de biraraya getiren buluşmanın oturumlarına Türkiye’de girişimcilik ve yetkinlik gelişimi konularında aktif olarak çalışmakta olan Prof. Dr. Erhan Erkut, Endeavor’dan Didem Altop, Mentors Turkey Network kurucusu Mehmet Onarcan, teknoloji startup’larında zengin tecrübesiyle uzman isimlerden biri olan Urban Rhizomes CTO’su Jean-Luc Walter gibi girişimcilik ekosisteminin uzman isimleri katıldı.
İstanbul Erkek Lisesi Robotik Takımı’ndan ödüllü çalışmalar sergilendi
Startup Carnival’in en genç katılımcıları arasında ise İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin kurmuş olduğu Robotik Kulübü yer aldı. Almanya’nın Turingen eyaletinde katıldıkları yarışmadan birincilik ödülüyle dönen ekip, Boğaziçi’nde açtıkları standda Posturize adlı projelerini sundu. İnsanlardaki duruş bozukluğunu düzeltmek üzere sensörlerle donatılmış t-shirt tasarlayan ve mobil uygulama geliştiren Abdurrahman Yüksel, Berkay Işık ve Ömer Erdinç Yağmurlu’dan oluşan liseli ekip Startup Carnival’a ilk defa katıldıklarını belirterek girişimcilik alanında iddialı olduklarını kanıtladılar.
Türkiye’nin önde gelen girişimci dostu kurumların ve girişimcilerin desteği, birçok okuldan gönüllülerin enerjisiyle gerçekleşen etkinlik bu sene Türkiye İş Bankası ile İyzico tarafından desteklendi. Startup Carnival’ın sponsorları arasında AvivaSA, Bundle, Fintech Istanbul, Redbull, Sankonline, Sendloop, Superlancer, Volt ve Yemeksepeti yer aldı.
Etkinliğin sonunda günün dinamizmi ve eğlencesini yansıtan Alternatif Startup Ödülleri sahiplerini buldu. ‘’Fırsatınız olsaydı hangi startup’a yatırım yapardınız?’’ sorusunun kazananı Switch Data Base ekibi olurken ‘’En sempatik ekip’’ Othersapp ve İstanbul Erkek Lisesi, ‘’En enerjik ekip’’ ise Stubridge olarak seçildi.
2002 yılından beri arama-kurtarma etmen simülasyonu kategorisinde RoboCup dünya yarışmalarına katılan Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT Takımı, RoboCup 2010’da dünya şampiyonu olmuştu. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın ve araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Okan Aşık’tan oluşan takım ‘’Arama Kurtarma Etmen Simülasyonu" liginde İran’dan birincilik madalyası ile döndü.
Yerel olmasına rağmen çok sayıda ülkeden yarışmacının katıldığı yarışmada Robot Futbolu, Servis Robotları, Arama Kurtarma Robotları gibi farklı kategoriler yarıştı.
Deprem sonrası oluşan çeşitli afet senaryolarında en az can ve mal kaybını verecek algoritmayı geliştirmeyi amaçlayan yarışmada kullanılan simülatör gerçek şehir haritaları üzerinde yanan binaları, yıkıntı altında kalan insanları, kapanan yolları ve yaralanan insanları simüle etti. Geliştirilen algoritmalar itfaiye, polis ve ambulans robotları kontrol ve koordine ederek en az can ve mal kaybı yaşanmasını hedefliyor.
Yarışmaya katılan takımların büyük çoğunluğu iddialı, daha önceki RoboCup yarışmalarında derece almış takımlar olup bu yıl Temmuz ayında Nagoya’da yapılacak RoboCup 2017’ye de katılacaklar.
3-7 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenen RoboCup IranOpen yarışmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi için: http://2017.iranopen.ir/
Sonuçlar: