İş kazalarını yapay zekâ ile önleyen Boğaziçili girişimci 4 Milyon Dolar yatırım aldı

Foto1: 

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunu Sercan Esen’in (BÜ’15) kurucu ortağı olduğu yapay zekâ tabanlı iş sağlığı ve güvenliği platformu Intenseye, 4 milyon dolar tohum yatırım aldı. Görüntü işleme yoluyla iş kazalarını önceden tahmin eden ve böylece haftanın her günü ve günün her saatinde kesintisiz iş güvenliği sağlayabilen platformun Boğaziçili kurucusu Esen, yapay zekânın insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik çok değerli bir potansiyele sahip olduğunu vurguluyor.

 

Yapay zekâ tabanlı görüntü analizi yaparak iş yerlerindeki güvenlik ihlallerini anında tespit eden ve böylece hızlı müdahale etmeyi kolaylaştıran bir platform olan Intenseye, Point Nine ve Air Street Capital ortaklığında yapılan ve Zehan Wang (Magic Pony, Twitter), Zane Lackey (Signal Sciences, Fastly) ve Cem Kent (Even Financial) gibi önemli melek yatırımcıların katıldığı çekirdek yatırım turunda 4 milyon dolar tohum yatırım aldı. Bugün dünyanın önde gelen endüstriyel firmaları ve Fortune 500 şirketleri için dünya çapında 30'dan fazla şehirde 30.000'den fazla çalışanı koruyan Intenseye’nin Türkiye’den de Arçelik, Enerjisa, Kordsa TR gibi önde gelen şirketlerle iş ortaklıkları bulunuyor. 2018 yılından beri New York ve İstanbul merkezli faaliyet gösteren Intenseye’nin kurucu ortağı Sercan Esen, Boğaziçi’nden Haberler’e girişim hikâyesini anlattı.

Kurumsal hayattan girişimciliğe

2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nden mezun olan Sercan Esen, 2014-2018 yılları arasında Sony’de uygulama destek uzmanlığı, uzman yazılım geliştiriciliği ve yapay zekâ danışmanlığı pozisyonlarında çalıştı. Yapay zekâ teknolojisine olan ilgisinin de burada başladığını paylaşan Esen, Intenseye’yi kurma fikrinin nasıl ortaya çıktığını ise şu sözlerle anlattı: “Görüntü işlemeye olan ilgimiz ortağım Serhat Çillidağ ile 2017 yılında katıldığımız bir kod yazma yarışmasında başladı. Bu yarışmada görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için bir gözlük geliştirmiştik. Gözlüğü taktığınızda sistem ortamda bulunan nesneleri algılayıp anlamlı cümlelere dönüştürüyordu. Bu projeyle yarışmada Türkiye birinciliğini kazandık. Yarışmadan sonra kurumsal kariyerlerimizi bırakıp bu alanda Ar-Ge çalışmaları yapmaya karar verdik.”

Yapay zekânın insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik çok değerli bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Sercan Esen, “Kameraları birer veri sağlayıcı olarak kullanan gerçek zamanlı yapay zekâ analizleri yapma ve böylece insan hayatını etkileyen sorunlara çözüm bulma fikri bizi çok heyecanlandırmıştı. Intenseye’nin temelleri de böyle atıldı,” ifadelerini ekledi.

Her sektör için kesintisiz iş yeri güvenliği

Yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretim dünyasının en ciddi sorunlarından birinin iş kazaları olduğunu fark ettiklerini belirten ve Intenseye’nin bu açıdan global bir ürün olduğunu vurgulayan Sercan Esen, platformun nasıl çalıştığını şöyle açıkladı: “Intenseye en son yapay zekâ teknolojilerini kullanarak haftanın her günü ve günün her saatinde kesintisiz iş yeri güvenliği sağlayabilen bir platform. Üretim tesisleri ve depolarda var olan kameralara bağlanarak gerçek zamanlı yapay zekâ analizleri yapıyoruz ve sistemden güvenlik ihlallerine dair gerçek zamanlı bildirimler alıyoruz. Bu işlemler için herhangi bir donanıma ya da kuruluma ihtiyaç yok, mevcut kamera sistemleri yeterli. Intenseye, özellikle ağır sanayi, otomobil üretimi, enerji ve gıda gibi iş kazalarının yoğun olduğu sektörler başta olmak üzere aslında her sektör için kullanılabilir.”

Esen, çalışanların yaşları, cinsiyetleri ve duygu durumu değişiklikleriyle birlikte vücut poz analizi ve uzuv takibi de yapabilen Intenseye’nin, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi’ne (GDPR) de uygun olduğuna dikkat çekti. Girişimlerinin iş yerleri için çok hayati bir soruna çözüm getirdiğini vurgulayan Sercan Esen, “Güvenlik ihlallerini gerçek zamanlı olarak haber alma ve hızlı müdahale etmenin operasyonel hale getirilmesi, işletmeler için Covid-19 döneminde daha da önemli hale gelmişti. Yolculuğumuz boyunca pek çok büyük ölçekli organizasyon Intenseye’ye güvendi. Google, IBM, Microsoft ve NVIDIA gibi küresel teknoloji devleriyle ortaklıklar kurduk,” ifadelerini ekledi.

“Hedefimiz iş güvenliği alanında bir standart haline gelmek”

Sercan Esen, aldıkları yatırımı Ar-Ge, satış ve pazarlamak aktivitelerini genişletip hızlandırmak için kullanacaklarını paylaştı: “İstanbul ve New York ofislerimizde çalışan takımlarımız toplam 21 kişiden oluşuyor. Almış olduğumuz yatırımı öncelikli olarak Amerika’daki satış ve pazarlama takımlarımızı genişletmek için kullanmak istiyoruz. Eş zamanlı olarak İstanbul ofisimizdeki mühendislik takımımızı da büyüteceğiz. Intenseye olarak en önemli hedefimiz iş sağlığı güvenliği alanında üretim tesisleri için bir standart haline gelmek.”

Farklı alanlardan çok sayıda girişim fikrinin yeşerdiği bir ekosisteme sahip Boğaziçi Üniversitesi’nin vizyonunu genişlettiğini ifade eden Esen, “Boğaziçi’nin özgür ortamı öncelikle kendi hayatım ve kariyerim için önceliklerimi daha iyi belirlememe neden oldu ve ilgi alanlarımı şekillendirdi. Aldığımız eğitim, alanının en başarılı akademisyenleri ve öğrencileriyle aynı akademik ortamda yıllar geçirmek hem bireysel anlamda vizyonumu genişletti hem de ilgi duyduğum alanlar konusunda kendimi geliştirmemi sağladı. Farklı düşünen insanların okulda bir arada bulunması ve kampüs ortamının çeşitliliği daha yaratıcı bir insan olmama katkı sağladı,” sözlerini ekledi.